Săptămâna Mondială a Spațiului în școala noastră


O nouă planetă

În perioada 4-10 octombrie 2023 în școlile din întreaga lume s-au derulat, sub egida World Space Week Association, numeroase proiecte despre spațiu, proiecte adaptate vârstei copiilor. De exemplu, copiii mai mici desenează planete, iar cei mari, hărți ale cerului.
Au fost propuse mai multe activități, iar copiii claselor a V-a C și a V-a D au ales să deseneze și să descrie fauna planetei Betelgoose, ținând cont de particularitățile acesteia.
Noua planetă, Betelgoose, descoperită în anul 2232, are gravitația de 1,2 ori mai puternică decât cea a Pământului, are un relief variat și prezintă activitate vulcanică.
Diametrul planetei este de 11.200 km. Betelgoose are un puternic câmp magnetic și un nucleu asemănător cu cel al Pământului. Distanța medie până la steaua sistemului (Soarele) său este de 298.000.000 km. Betelgoose execută o mișcare de revoluție în 690 zile pământești, iar o zi durează 27 de ore și 25 de minute.
Atmosfera planetei este formată din 78% azot, 19% oxigen, 1% dioxid de carbon, 1% alte gaze și 1% argon. Presiunea atmosferică este de 1,05 ori mai mare decât pe Pământ. Suprafața planetei este acoperită cu apă în proporție de 65%, iar temperatura medie este cu 3 grade Celsius mai scăzută decât pe Pământ. Zonele de climă se încadrează de la climatul subpolar și temperat până la climatul tropical.
Descoperind informațiile despre această planetă, elevii claselor a V-a C și D, grupați câte doi, au descris viețuitoarele care o populează, menționându-se: cum arată, cum se deplasează, care sunt adaptările la mediu, cu ce se hrănește, unde se adăpostește și dacă folosesc unelte sau își construiesc locuințe.
Fiecare ființă a fost desenată și a primit un nume sugestiv .


Prof. Georgescu Angelica